Als u in een appartement woont en een opstalverzekering wilt afsluiten, wordt dit vaak geregeld via de vereniging van eigenaren (VVE). Deze opstalverzekering hoeft u dus niet zelf af te sluiten. Wat is een opstalverzekering voor VVE?

Wat is VVE?

De Vereniging van Eigenaren (VVE) is een verzamelnaam voor eigenaren van een appartement. Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de VVE. U heeft zelf de zorg over uw eigen appartement en samen met alle andere bewoners van het appartementencomplex zorgt u voor het hele gebouw. De VVE helpt u bij deze zorg. Zij hebben een opstalverzekering voor het hele gebouw. Dat betekend dat niet iedereen zijn eigen woning apart hoeft te verzekeren. U betaald maandelijks een bedrag aan de VVE die hieraan besteed wordt.

Voorwaarden

De VVE heeft een aantal voorwaarden aan een opstalverzekering. Een van deze voorwaarden is schuld. Bij schuld worden er geen schades gedekt. Bovendien wordt de verzekering gedeeld, dus wanneer één eigenaar schade heeft hoeft de VVE opstalverzekering niet per se uit te keren. Het is dus meer bedoeld om eigenaren te beschermen die geen schuld hebben en zich aan de regels houden. Wanneer uw buurman schade aanbrengt aan uw appartement, moet de verzekeraar de schade wel vergoeden. U zult dus niet lijden aan de fouten van andere bewoners in het appartementencomplex.

‘Slapende’ VVE

Als er niet wordt vergaderd, geen geld in het reserverfonds wordt gestopt, niet bij de KvK is ingeschreven en er geen collectieve opstalverzekering is, ‘slaapt’ de VVE. Er wordt dus geen onderhoud gepleegd aan het appartement. Bij schades moet er opeens een groot bedrag ingelegd worden, omdat er nooit geld opzij is gezet.

Activeren stappenplan

In zo een situatie moet u de VVE activeren. Dit kunt u met de volgende stappen doen.
Begin met het zoeken van de papieren splitsingsakte, het splitsingsreglement en de splitsingstekening.
Heeft u deze niet in uw bezit? Dan kunt u dit aanvragen bij het Kadaster. Ook moet u het huishoudelijke regelement hebben, contracten die zijn afgesloten door de VVE en een overzicht van de financiën.
Wanneer u deze papieren in orde heeft, kunt u een actieplan opstellen. Hierin moet het volgende zijn opgenomen: het benoemen van een bestuur, een voorzitter benoemen, leden benoemen, gemeenschappelijke verzekeringen afsluiten, de VVE inschrijven bij KvK en een zakelijke rekening openen op de naam van de VVE. Plan vervolgens een vergadering en nodig hierbij alle bewoners uit.

 

 

Opstalverzekering en VVE